
امروزه روشهای متعددی برای جوانسازی پوست در جهان ارائهشده است که میتوان از آنها به لیزرها، دستگاههای IPL، رادیوفرکوئنسی و غیره اشاره کرد که این روشها با تحریک کلاژن سازی و بهبود در گردش خون پوستی عمل کرده و همچنین پر کردن و نگهداری حجم صورت با کمک پرکنندههای مصنوعی و یا خودی و با کمک فیلترها صورت گرفته است. اما این روشها در مورد جوانسازی ناحیهی دور چشم و یا تیرگی و فرورفتگی چشم تأثیر محدودی دارد.
PRP یا پلاسمای غنی از پلاکت در جوانسازی پوست استراتژی جدیدی است که بر اساس فاکتورهای رشد خودی پایهریزی شده است.
پلاکتها اجسام بیضی مانند ریزی هستند که از قطعه شدن سیتوپلاسم سلولهای بزرگی بنام مگاکاریوسیت در مغز حاصل میشود و پسازآن به هیچیک از ردههای سلولی دیگر تمایز ندارد و به دلیل اینکه فاقد هسته میباشند جزء تشکیلات غیر سلولی محسوب شده و سلول نامیده میشود. نمیتوان آن را جزو سلولهای بنیادی دانست.
در سال 1990 کاربرد PRP بهصورت تجربی آغاز شد و درترمیم جراحیهای چشم، صورت و زیبایی، قلب و سوختگی و زخم استفاده شد. کاربرد PRP که میتوان جزو آخرین نوع کاربردی آن دانست بهبود پوست آسیبدیده و پیر است.
پلاکتها درزمانی که از خون خارج میشوند و در بافتها قرار میگیرند، توسط مواد شیمیایی متفاوتی فعال میشود و فاکتورهای رشد را از خود آزاد میسازد که باعث جذب سلولهای بنیادی به محل آسیبدیده میشود. این نوع فاکتورها باعث تقسیم و تمایز بیشتر سلولهای بنیادی به سمت تولید پیش سازهای سلولهای چربی، فیبروبلاستها و کراتینوسیتها میشود.

درنتیجهی این نوع عملها عروق جدید، الاستین، کلاژن و ماتریکس خارج سلولی ساخته میشود. PRP باعث میشود پوست ضخیم شده، الاستیته و اثر پرکنندگی متوسط در تزریق داخلی و زیر درم دارد و مایهای مطمئن و طولانی برای جوانسازی پوست را فراهم میکند.
از این روش بر روی بیماران زیادی صورت گرفته و به دلیل گرفته شدن PRP از خود شخص بنابراین احتمال انتقال بیماری مانند HIV و هپاتیت وجود ندارد.
در برخی مطالعات نشان دادهشده است که موفقیت این روش به شیوهی تهیهی PRP بستگی دارد. سانتریفوژهای مورداستفاده باید استریل بوده و پروسه تولید نیز باید به شیوهای صورت بگیرد که آسیبی به پلاکتها نرسد و اگر این کار بهدرستی انجام نشود، نتایج مطلوبی را به دنبال نخواهد داشت.
این روش از پیشگیری پیری پوست از سن 30 سالگی شروعشده و بهبود تون پوست و الاستیه در افراد مسنتر، جوانسازی پوست و برگرداندن پیری پوست، بهبود پیری در ناحیهی دکولته، پشت دست و گردن، بهبود اسکارهای آکنه بخصوص اگر با روشهای لیزری نیز همراه باشد و در بهبود وضعیت دور چشم، کودی و کبودی دور چشم قابلاستفاده است.
در بیمارانی که دارای اختلالات پلاکتی، بیماریهای تبدار، عفونتهایی در محل موردنظر، درمان با داروهای ضد انعقادی، بیماریهای کبدی مزمن هستند مجاز به استفاده از این روش برای جوانسازی پوست نیستند.