
پرکننده (فیلر) همانطور که از نام آن مشخص است، برای زیبایی دوباره و بازیابی جوانی و رفع آثار پیری از صورت مورداستفاده قرار میگیرد. فیلر حجم ازدسترفته را جبران و با دارا بودن اسید هیالورونیک، که بهطور طبیعی در بدن تمام افراد وجود دارد خطوط صورت را صاف خواهد کرد. سؤالاتی که زنان باردار از متخصصین پوست میپرسند این است که آیا تزریق این فیلر خطر دارد یا خیر؟ متخصصین بر این باورند که تزریق این نوع ماده خطرناک نیست زیرا اسید هیالورونیک یکی از مواد اصلی موجود در فیلرها و ژلها است. بااینحال بهتر است از تزریق فیلر در دوران بارداری خودداری کنید.
فیلر چیست؟
با افزایش سن تغییراتی در صورت ایجاد میشود که دیدن آنها در آینه باعث ناراحتی برخی از افراد میشود. نخستین آثار بالا رفتن سن به تحلیل رفتن لایههای چربی زیرپوست است. دگرگون شدن استخوانهای صورت نیز استخوانهای گونه را تحلیل میکند و همچنین کاسهی چشم را گشاد میکند. تحلیل رفتن کلاژن باعث شل شدن پوست میشود. اثر ماندگاری فیلر حدود 6 الی 24 ماه است و البته میزان ماندگاری فیلر به نوع آن و مقدار تزریق و همچنین بیمار بستگی دارد. فیلر تزریقشده در زیرپوست، آب را جذب کرده و پس از گذشت چند روز از تزریق فیلر صورت مختصری ورم میکند زیرا تزریق فیلر دارای اثر لیفت است و صورت پس از دورهی درمان سالها جوانتر میشود و بهمرورزمان در بدن بهطور طبیعی تجزیه میشود.
عوارض تزریق فیلر:
اکثر عوارض جانبی از شیوهی تزریق است و به فیلر بستگی ندارد. پس از تزریق فیلر، قرمزی، خارش، درد اطراف محل تزریقشده، ورم جزئی و همچنین با تودههایی برجسته در ناحیه تزریق روبرو میشود که با ماساژ دادن کاهش مییابد، روبرو میشود. در برخی مواقع احتمال دارد برای افرادی که مستعد تبخال هستند، پس از تزریق روی لب تبخال به وجود آید و در مواردی نادر خونرسانی در مویرگها مختل شده و زخم رویه میبندد و گاهی اوقات جای زخم باقی میماند.
تزریق فیلر در زمان بارداری:
در دوران بارداری تزریق هیالورونیک اسید و یا فیلرهای رستیلان یا ژوویدرم توصیه نمیشود. البته هیچ مدرکی دال بر عوارض تزریق فیلر در بارداری وجود ندارد و همچنین تزریق رستیلان و ژوویدرم پس از تزریق در محل تزریقی ثابت بافقی میمانند و حرکتی در بدن ندارند اما بااینحال بهتر است جنین را در معرض خطر قرار نداد.
تا چه مدت قبل از اقدام به بارداری باید تزریق انجام داد؟
تزریق فیلر در زمان بارداری مورد تائید FDA نیست، و همچنین هیچ منعی هم برای تزریق در دوران بارداری وجود ندارد و تزریق آن قبل از بارداری صدمهای بهسلامت جنین وارد نمیکند. درواقع میتوان گفت 5 دقیقه پس از تزریق فیلر، خطری برای جنین وجود ندارد.
درمان کدام نوع زیباها در طول بارداری ممنوع است؟
بوتاکس (دیسپورت):
از بوتاکس برای جوانسازی صورت، رفع میگرن و درمان بیاختیاری ادرار استفاده میشود. شواهدی مبنی بر انتقال بوتاکس برای جنین وجود ندارد اما پزشکان تزریق آن را در دوران بارداری توصیه نمیکنند. بوتاکس سم است و هیچگونه اطلاعاتی درزمینهٔ ی عوارض آن در دوران بارداری وجود ندارد اما سازمان جهانی غذا و دارو FDA در دوران بارداری و شیردهی تزریق بوتاکس را توصیه نمیکنند.
کرم رتینول A:
این کرم نوعی ویتامین A است که به تا حدودی در کرمهای ضد پیری بهکاربرده میشود. این کرم برای کشیدن پوست و بهبود تون پوستی استفاده میشود و همچنین در مرطوبکننده ها، سرم های بدون نسخه و همچنین داروهای رفع جوش و لکه استفاده میشود. مصرف هر نوع از این کرمها در زمان بارداری ممنوع است. پژوهشگران متوجه شدند که استفاده از مصرف رتینول خوراکی A به نقصهای مادرزادی شدیدی مانند: هیدروسفالی (بزرگ شدن فضاهای مملو از مایع مغز)، میکروسفالی (مغز و سر کوچک)، شکاف کام (لبشکری)، ناهنجاریهای شنوایی و گوش، معلولیتهای ذهنی و نقصهای قلب منجر میشود. میزان جذب این نوع ماده در کرمها بسیار کمتر از جذب مواد خوراکی آن است. اما بااینحال شواهدی در ارتباط بین مصرف رتینول A موضعی و نقصهای مادرزادی وجود دارد و بهتر است در زمان بارداری و یا افرادی که قصد بارداری دارند استفاده نشود.
لیزر درمانی:
لیزر یکی از مؤثرترین و متداولترین درمانها در لکههای قرمز یا قهوهای و خالهای پوستی است که استفاده از آن در دوران بارداری ممنوع میباشد. پوست بانوان در بارداری بسیار حساستر میشود و همچنین با افزایش موهای زائد در این دوران روبرو خواهند شد و این موهای زائد پس از زایمان از بین رفته و نیازی به لیزر ندارند.
جراحی زیبایی پوست:
برخی از جراحیهای زیبایی هم که نیاز به بیهوشی عمومی نداشته باشند، پزشکان توصیه میکنند برای برداشتن زائدههای خوشخیم پوست و دیگر درمانهای زیبایی پس از بارداری و دوران شیردهی اقدام کنند. زیرا داروهای بیحسی اثر آرام بخشی را بر روی جنین دارند و همچنین احتمال شکاف کام را نیز افزایش میدهد.
روشنکنندهی پوست:
زنان باردار باید روشنکنندهی پوست را بااحتیاط استفاده کنند. یکی از روشنکنندههای متداول به نام هیدروکوئینون است که بهصورت موضعی برای درمان ضایعات رنگدانهای بهکاربرده میشود و از تولید ملانین جلوگیری میکند. دانشمندان به این نتیجه رسیدهاند که حدود 35 الی 45 درصد از این ماده در هنگام استفاده موضعی جذب بدن میشود و این ماده عامل بروز نقصهای مادرزادی و همچنین وزن پایین نوزاد در زایمان حیوانات است، اما عوارض این ماده هنوز در نوزاد انسان دیده نشده است. بنابراین با توجه به میزان جذب این ماده بر روی حیوانات بهتر است از فراوردههایی که دارای این ماده است در دوران بارداری استفاده نشود.
درمان تجویز آکنه:
برای رفع جوش و آکنه داروهای خوراکی تجویز میشود که دارای ایزوترتینوئین است و این ماده احتمال بروز نقصهای مادرزادی را افزایش میدهد و همچنین درمان آکنه در دوران بارداری ضروری نمیباشد زیرا یکی از عوامل بارداری وجود آکنه بر روی پوست است و پس از زایمان و بازگشت هورمونها به میزان نرمال، از بین خواهند رفت.
جایگزین مراقبتهای پوست در زمان بارداری:
زنان باردار میتوانند برای مراقبت از پوست خود از کرمهای ضد آفتاب استفاده کنند تا احتمال ضایعات رنگدانهای را کاهش دهند.