
لایهی بیرونی دندانها را مینا می گویند که از دندانها محافظت میکند تا آسیبی نبینند. میتوان گفت که جزو سختترین بافت بدن میباشد که قابلترمیم نیست و سلولهای مرده آن جایگزینی ندارد. در ادامه این مطلب نشانهها و عوامل فرسایش دندان را بیا کردهایم.
نشانههای فرسایش دندان:
مینای دندان از لایههای درونی دندانها حفاظت میکنند و اگر آنها آسیب ببینند در زمانهایی که نوشیدنیهای سرد، گرم و یا شیرین میخورید حساسیت نشان میدهد و باعث درد دندان میشود. برخی سطوح صاف و براق روی دندان، دندانهای زرد، لبههای ناهموار و یا خشن دندانها نشاندهندهی آن است که مینای دندان در حال خراب شدن هستند.
عواملی که باعث فرسایش دندان میشود:
نوشیدنیها:

نوشابهها دارای اسیدهای خورنده مانند مالیک، سیتریک، فسفریک و اسید تارتاریک است که تمامی اینها باعث خرابی دندان میشوند.
نوشیدنیهای ورزشی:

در مقایسه اثرات مخرب انواع نوشیدنیها، نوشیدنیهای ورزشی از بدترین نوع نوشیدنیها میباشند زیرا دارای غلظت بسیار بالایی از اسیدها هست که باعث خرابی مینای دندان میشود.
نوشیدنیهای انرژیزا:

این نوع نوشیدنیها نیز همانند نوشیدنیهای ورزشی، بدترین عامل خرابی مینای دندانها به شمار میآیند.
آبمیوهها:

آبمیوهها حاوی مواد مغذی مفید مانند آنتیاکسیدانها و ویتامینها هستند، اسیدهای موجود در این نوع نوشیدنیها نیز باعث خرابی دندانها شده. انواع مرکبات و سیب و توت دارای اسیدهای زیادی هستند و باید پس از خوردن آنها حتماً دندانها را شسته تا باعث خرابی مینای دندان نشوند.
آبنباتها:

آبنباتهای که دارای عطر و طمع ترش هستند دارای اسید میباشند.
شیرینیها:

اشخاصی که به مقدار زیاد شیرینی مصرف میکنند، باکتریهای بیشتری نیز در دهان دارند که همین علت باعث میشود مینای دندانها خراب شوند.
خشکی دهان:
افرادی که دارای خشکی دهان و یا سطوح پایین بزاق هستند نشاندهندهی این است که از اسیدهای دندانی مراقبت نمیکنند.
کم شدن آب بدن و دیورتیک ها:
هنگامیکه آب بدن و سطح مایع در بدن کاهش یابد، منجر به تولید کاهش کم بزاق شده و درنتیجه خشکی دهان میشود. نوشیدنیهایی مانند چای و قهوه منجر به کاهش سطح مایع در بدن میشوند.
داروها و مکملها:

داروها نیز میتوانند باعث کاهش سطح بزاق، خشکی دهان و همچنین خرابی مینای دندان میشوند زیرا داروها دارای مواد تشکیلدهنده اسیدی و ویتامین C هستند که همین مواد باعث ساییده شدن مینای دندان میشود.
رفلکس اسید:
سوزش سر دل و یا رفلکس اسیدی معده نیز باعث فرسایش مینای دندان میشود.
مسواک زدن بیشازحد:

تمیز کردن بیشازحد دندانها هم باعث فرسایش مینای دندان میشود.
فشار آوردن بر روی دندانها:
برخی افراد در هنگام عصبانیت و یا در زمانهایی که خواب هستند عادت دارند دندانهایشان را محکم به رویهم فشار دهند که این کار باعث خرابی مینای دندان میشود. اما بهوسیلهی محافظ دندان میتوانید از این کار جلوگیری کنید.
نوشیدنیهای الکلی و پرخوری:
افرادی که در خوردن غذا و همچنین مصرف نوشیدنیهای الکلی افراط میکنند نیز به مینای دندان خود آسیب میرسانند.
عوامل ژنتیکی:
برخی افراد بهصورت ژنتیکی دارای مینای دندان خراب هستند که میتوانند با کمک دادن پزشک از بیشتر شدن فرسایش مینای دندان خود جلوگیری کنند.