
شوره سر یکی از مشکلاتی است که عمدهی مردم از آن رنج میبرند و برای از بین بردن به دنبال راهحلهای زیادی هستند و باید بدانید که شوره سر مسری نمیباشد. این امکان وجود دارد که شورهی سر به دلیل رشد بیشازحد قارچها ایجادشده و یا برخی فاکتورهای دیگر نیز موجب شوره سر میشوند مانند: پوست چرب، استرس، چاقی، سرما، هوای خشک، و داشتن اگزما یا پسوریازیس.
برای درمان شوره سر باید نکاتی را رعایت کرد:
برای کاهش شوره سر و همچنین کم شدن میزان تجمع سلولهای مرده پوست باید روزانه یکبار از شامپوی ضد شوره استفاده کنید و این شامپو را به مدت ۵ دقیقه بر روی پوست سر اجازه دهید بماند. برای آنکه بدانید کدام شامپو ضد شوره برای شما مفید است باید شامپوهای ضد شوره متفاوتی را امتحان نمایید. اینگونه میتوانید شامپوی با اثربخشی زیادتری را برای خودتان پیدا کنید اگر این راهکار را امتحان کردید ولی به جوابی نرسیدید باید با پزشک مشورت نمایید و علت شوره را بیابید.
شوره سر زردرنگ:
اگر شوره سر چرب و زردرنگ بود این امکان وجود دارد که شما به درماتیت سبورئیک یا درماتیت شورهای دچار شده باشید. درماتیت سبورئیک بهعنوان یک بیماری التهابی شناختهشده است که این امکان را دارد تا در بخشهایی از بدن مانند پوست سروصورت که غدد چربی زیاد دارند ایجاد شود. اینگونه تصور میشود که در هنگام ایجاد درماتیک سبورئیک به برخی از عاملها مانند قارچها و هورمونها و حتی به برخی مشکلات عصبی مرتبط است و برای درمان آن باید همانند شوره عادی سر عمل نمود و از شامپوهای ضد شوره استفاده کرد. اگر میزان آنها شدیدتر باشد امکان دارد به تجویز داروهای است روئیدی و یا ضد قارچی نیاز داشته باشید.
ریزش مو:
برخی از کارشناسان یک نمونه اندازهگیری را معرفی کردهاند که البته زیاد هم میزان آن دقیق نیست، اگر روزانه شما 100 تار مو یا بیشتر در روز از دست دهید جای نگرانی نیست. این رویداد بدان معنا نیست که شما در حال کچل شدن هستید زیرا در همان لحظه چیزی حدود 90 درصد از صد هزار فولیکول یا پیاز مو در حال تولید مو میباشند. 10 درصد بقیه در فاز استراحت یا تلوژن بسر میبرند که این میزان در زمان 2 تا 3 روز طول میکشد تا موها بریزند و سپس یک موی جدید جایگزین میشوند و چرخه رشد مو شروع میشود.
چه عواملی باعث ایجاد تلوژن افلوویوم میشود؟
اگر به بدن شما یک شوک مانند جراحی، زایمان، مصرف برخی داروها، رژیم غذایی سخت، استرسهای شدید و مشکلات تیروئیدی وارد شود باعث میشود تا پیاز مو به فاز استراحت یا تلوژن برود.۲ ماه پسازاین اتفاق شما متوجه خواهید شد که موهای شما نازک و یا در حال ریخته شدن هستند که به این وضعیت تلوژن افلوویوم گفته میشود. در اکثر افراد موها پس از مدتی دوباره شروع به رشد میکنند.

حمله به پیازهای مو:
سیستم ایمنی بدن در کچلیِ موضعی؛ به اشتباه به فولیکولهای مو حمله خواهد کرد و همین امر باعث میشود تا ریزش مو اتفاق بیافتد این عمل خیلی ناگهانی رخ میدهد. در بسیاری افراد مشاهدهشده که در 1 یا 2 منطقه تاسی به وجود میآید اما در برخی افراد ریزش مو در تمامی بدن رخ بدهد. اصولاً نمیتوان کچلی را یک موضوع تهدیدکننده یا یک مشکل موضعی مسری دانست اما این امکان وجود دارد که این موضوع ازلحاظ روحی و روانی برای شما سخت باشد. بااینحال ممکن است که مو مجدد بهخودیخود رشد نماید هرچند میتوان از روشهای درمانی نیز استفاده کرد تا این روند را سرعت ببخشید.
ریزش مو در آقایان ژنتیکی است:
ریزش مو یک بیماری ارثی نیز میباشد اگر شما به پدربزرگ مادریتان نگاهی بیندازید میتوانید در مورد آینده موهایتان اطلاعاتی را کسب کنید. ریزش مو در مردان از شقیقهها شروع میشود و بدین ترتیب تاج سر را در بر خواهد گرفت و در اطراف سر الگویی نعل اسبی شکل را ایجاد میکند. داروهایی وجود دارد که میتوانند باعث کم شدن میزان ریزش مو شده مانند Rogaine ماینوکسیدیل پروپشیا فیناستراید.
طاسی در زنان:
ریزش مو در بانوان را میتوان به تعبیر دیگری با نازک شدن مو در تمام قسمتها دانست که این رویکرد بیشتر در بالا و جلوی سر اتفاق میافتد. بانوان برخلاف مردها کمتر دچار عارضه تاسی میشوند. عدهای عقیده دارند که موی بلند باعث میشود تا به ریشه مو فشار وارد شود اما این موضوع تنها میتواند بر حالت آویزان و لخت بودن مو تأثیر بگذارد.
ریزش مو ناشی از کشش پوست سر:
افرادی که موهای خود را مانند دماسبی یا انواع بافت مو میبندید باید توجه داشته باشید که این کار ممکن است به فولیکول یا پیاز موها آسیب وارد کند و همچنین باعث ریزش مو و هم باعث شکسته شدن موها شود. در برخی مواقع با اضافه کردن مو یا اکستنشن مو، کچلی ناشی از کشش رخ میدهد زیرا این عمل باعث اضافه شدن وزن به موهای سر میشود. اما میتوانید با عوض کردن مدل مویتان به رشد مجدد موهای خود کمک کنید. فراموش نکنید که بستن و کشیدن محکم و دائمی موها در درازمدت باعث از بین رفتن موهای سر برای همیشه خواهد شد.
تقویت مو:
آفتاب زیادی باعث میشود تا موها حالتی خشک و شکننده به خود بگیرند و همچنین باعث میشود تا موها خورد شود، اگر از آن دسته افرادی هستید که دارای موهای نازکی هستید بهتر است زیاد در معرض آفتاب قرار نگیرید زیرا موجب میشود تا پوست سر شما هم حالت آفتابسوختگی به خود بگیرد. توصیه میشود از محصولات مراقبت مو که حاوی ضد آفتاب میباشند استفاده کنید زیرا باعث میشود تا حدودی از موها حفاظت کند و یا میتوانید از کلاً برای حفاظت موها استفاده نمایید.

ریزمغذیهای کلیدی و ضروری:
اگر میخواهید بهخوبی از موهای خود محافظت کنید باید بدانید که موها برای سالم ماندن به پروتئین و آهن نیاز دارند و همچنین در کنار این موارد باید مقداری اسید چرب امگا ۳، روی، ویتامین A را نیز در نظر داشته باشید. در رژیمهای غذایی که میزان کالری در آن کم است مقدار زیرمغذی در آنها نیز کم است و به همین علت این رژیم موجب میشود تا رشد مو متوقف شود یا موها ضعیف شوند. اگر کمبود مواد غذایی به مقدار زیادی باشد مثل افرادی که از اختلالات خوردن رنج میبرند، باعث از دست دادن مو و درنهایت موجب ریزش مو شود.
رژیم غذایی سالم:
افرادی که در وعدههای غذایی خود گردو و ماهی سالم مصرف میکنند میتوانند امگا 3 را برای بدن خود به میزان کافی فراهم نمایند همچنین میتوانند از اسفناج و هویج به علت داشتن ویتامین A و آجیل به دلیل سلنیوم آن و صدف و بادامهندی به علت وجود روی مصرف نمایید اگر این مواد را بهموقع و بهاندازه مصرف کنید خواهید توانست موی سالم داشته باشید. البته لبنیات کمچرب، غلات کامل و سبزیجات را نیز در این لیست غذایی قرار داده و مصرف نمایید.
سفید شدن زودرس موها ژنتیکی میباشد:
برخی افراد با سن کم دارای مو سفید زیادی هستند این موضوع اصلاً ارتباطی با سن افراد ندارد. درصورتیکه این امکان وجود دارد به سن ۴۰ ساله نرسیده باشید و دانههای موی سفید در سرتان زیاد شده باشد باید دقت کنید که این موضوع به سابقه خانوادگی شما برمیگردد. اگر موی شما حالت خاکستری به خود گرفته باشد در واقعه نشاندهنده ضعف سلامتی نمیباشد بلکه ممکن است کمخونی، مشکلات مربوط به تیروئید، کمبود ویتامین B12 و بیماری برص یا ویتیلیگو شود که باعث شده تا موها زودتر سفید شوند. در برخی مواقع این امکان وجود دارد که موهای سفید خودتان را رنگ کنید ولی دقت کنید که ممکن است عدهای به مواد شیمیایی حساس باشند و رنگ کردن مو باعث شود تا پوست سرشان دچار سوزش و خارش شود.
دستکاری بیشازاندازه موها:
اگر میخواهید که موهایتان آسیب نبیند باید از انجام بیشازحد اتو مو، رنگ کردن و دکلره کردن موها و حتی برس کشیدن مو بپرهیزید زیرا این موارد باعث میشود تا به لایه بیرونی موها (کوتیکول) آسیب وارد شود. اگر لایه بیرونی موها از بین برود موجب میشود که هسته داخلی آن نمایان شود و این کار سبب میشود تا موهای شما خشکشده و درنهایت سبب از دست رفتن درخشندگی مو میشود. این عمل نمیتواند باعث آسیبرسانی مو بهصورت دائمی شود اما اگر این کارها تداوم پیدا کند میتواند تا جایی پیش رود که تنها مجبور به کوتاه کردن مو باشید و مجدداً از نو آغاز کنید.
ماساژ پوست سر:
نمیتوان گفت ماساژ پوست سر باعث میشود تا ریزش مو کم و یا بهبود یابد زیرا هیچگونه شواهدی در این خصوص یافت نشده است. مزیت ماساژ این است که باعث میشود فرد استرس کمتری داشته باشد و همچنین ریلکس تر شود. پوست سر انسانها از پایانههای عصبی پوشیده شده که آن را بهشدت نسبت به لمس حساس میکند. مالش پوست سر میتواند به آزاد شدن تنشها کمک کند و همچنین ترشح هورمونهایی که در فرد احساس خوب ایجاد میکنند مثل دوپامین و سروتونین را نیز تحریک خواهد نمود.