
امروزه برای داشتن صورتی زیبا روشهای مختلفی وجود دارد که تزریق ژل یکی از این روشها میباشد اما نحوهی انجام آن به پزشک معالج و تجربهی آن در این زمینه بستگی دارد. در ادامه نواحی از بدن که برای تزریق ژل مناسب نیستند را بیان میکنیم.
تزریق ژل به دو صورت انجام میگیرد یا بهعنوان روشی مستقل (غیر جراحی) و یا در ترکیبی با جراحی زیبایی دیگر که هدف از ترکیب آن دستیابی به نتایجی دقیقتر در جوانسازی پوست است. فیلرهای تزریقی بهوسیله سوزن یا کانولا در نواحی مختلف صورت و در لایههای مختلف پوست مورداستفاده قرار میگیرند. فیلرهای پوستی محلولهای مایعی هستند که از طریق تزریقهای کوچک برای حجم دهندگی به پوست وارد میشوند.
پزشکان تزریق این نوع ژلها معمولاً از سوزنهای بسیار ریز یا میکرو کانولاها جهت تزریق به پوست استفاده میکند.
بنابراین متخصص موردنظر باید بتواند تشخیص دهد که شریانها و رگهای خونی هر فرد دقیقاً در کجا هستند. (که در افراد مختلف متفاوت است.
اگر ژلها در هنگام تزریق وارد شریانها و رگهای خونی شود میتواند آسیبهایی جدی را به بار بیاورد و که البته امکان دارد برخی از عوارض آن کشنده باشند.
بنابراین انتخاب یک متخصص باتجربه، ماهر و دارای صلاحیت بسیار اهمیت دارد.
انواع فیلرها و کیفیتها و برندها متفاوتی در بازار وجود دارد و هر برند نیز دارای فیلرهای متفاوتی است که برای کاربریهای متفاوت تولید میشوند، بهعنوانمثال از فیلرهای نرمتر برای لب و از فیلرهای سفتتر برای چانه یا گونه استفاده میشود. کیفیت برندهای تولید فیلر نیز بسیار متفاوت است.
بهترین فیلرها و ژلهای تزریقی، نوع موقتی آن هستند.
تزریق ژلهای دائمی بسیار مشکلساز هستند و امکان دارد که تعادل چهره را بر هم میزنند.
فیلرهای دائمی با بالا رفتن سن خود را تطبیق نمیدهند. اما فیلرهای موقت با بالا رفتن سن میتوان آنها را نسبت به چهره متناسب کرد و یا در صورت نیاز به تغییرات اساسی میتوانید حجم تزریق آنها را نیز تغییر داد.

تزریق ژل در منطقه نادرست:
اگر تزریق ژل در مناطق نامناسبی از صورت استفاده شود عواقب بسیار جدی را در پی خواهد داشت. اگر فیلر به یکی از رگهای خونی تزریق شود و آن را مسدود کند امکان نابینایی یا حتی آمبولی (که باعث مرگ میشود) میشود.
نواحی از صورت که تزریق در آنها نباید صورت بگیرد:
نقاط حساسی در صورت وجود دارد که تزریق ژل در آنها نباید صورت بگیرد و یا این کار باید حتماً توسط متخصص ماهر، باتجربه و دارای صلاحیت انجام شود. روشهای غیر جراحی مانند تزریق ژل بهطورکلی خطرات کمتری نسبت به عملهای جراحی زیبایی دارند، اما این بدان معنا نیست که کاملاً بیخطر هستند. همه فرآیندهای تهاجمی خطراتی را در بردارند که برخی از این خطرات بسیار جدی هستند.
خط اخم: تزریق در این ناحیه امکان دارد به شریانهای سوپرا اوربیتال و سوپرا تروکلئار آسیب وارد کند. اگر منطقه سوپرا تروکلئار مسدود شود منجر به آسیب بافت در پیشانی میگردد.
خط خنده: این منطقه نیز از دیگر نواحی خطرناک برای تزریق ژل است. زیرا شریانهای صورت در این ناحیه نزدیک به سطح پوست میباشند. اگر جریان خون در این شریانها بسته شوند میتواند باعث آسیب به ناحیه اطراف دهان و بینی شود. همچنین عوارض جانبی بهندرت در محل خط خنده ایجاد میشود و این ناحیه از صورت، از متداولترین نواحی جهت تزریق ژل میباشد اما این کار باید با دقت تمام انجام شود تا خطرات تزریق ژل به حداقل برسد.
بینی (رینوپلاستی غیر جراحی، جراحی بینی یا عمل سربالا کردن بینی): تزریق ژل بینی یکی از متداولترین نوع عملهای غیر جراحی بهوسیلهی تزریق ژل است اما خطر تزریق ژل در این ناحیه بیش از آن چیزی است که میتوانید فکرش را کنید. این عمل غیر جراحی شامل تزریق ژل جهت تغییر شکل مختصری از بینی است. تزریق ژل بینی برای کاهش برآمدگیهای بینی، اصلاح عدم توازن بینی و یا تغییر شکل مختصر آن انجام میشود. اگر بینی شما با صورتتان تناسب ندارد و میخواهید این تناسب را به دست آورید و برای رینوپلاستی هم آمادگی ندارید، بنابراین داوطلبی ایده آل برای اصلاح بینی با تزریق ژل هستید.
گودی زیر چشم: برخی افراد برای از بین بردن گودی زیر چشم خود به تزریق ژل روی میآورند. تورفتگی بیشازحد چشمها، سیاه بودن زیر چشم، ظاهر خسته دور چشم از مشکلاتی است که در این ناحیه پدید میآید. اگر قصد دارید گودی زیر چشم را تحت درمان قرار دهید، تزریق کننده ژل باید نسبت به شریانهای اینفرا اوربیتال بسیار دقیق باشد. عوارض و خطرات ناشی از تزریق ژل در ناحیه گودی زیر چشم به دودسته فوری و تأخیری تقسیم میشوند.
خطرات فوری:
سردرد یا میگرن
عدم تقارن
ورم و کبودی
خطرات تأخیری:
پف کردن پودی زیر چشم در اثر تزریقات اصلاحی بیشازحد.
اثر تیندال (زمانی که استراتژی تزریق سطحی منجر به آبی شدن رنگ پوست میشود)
تغییر رنگ پوست به نارنجی-قهوهای (لک شدن پوست) که امکان دارد ماهها بهبود آن طول بکشد.
بروز توده یا غده
نابینایی (البته امکان بروز آن بسیار کم است اما اگر ژل بهاشتباه به شریانهای شبکیه چشم تزریق شود و آن را مسدود کند این اتفاق به وجود میآید)
التهاب و هایپر پیگمانتاسیون (خطر تغییر رنگ پوست در افرادی که پوستهای رنگی دارند بیشتر است)

شقیقه: با بالا رفتن سن تغییرات پوستی، بافت و ساختار استخوان صورت که شامل نازک شدن لایه اپیدرم، ضعیف شدن ماهیچهها، تغییر در قابلیت ارتجاعی پوست (قابلیت ارتجاعی کمتر و تولید کلاژن کمتر در پوست) و همچنین تغییرات زیرپوستی میشود. از دست دادن حجم شقیقه به سه عامل اصلی بستگی دارد:
ضعف و لاغری ماهیچه گیجگاهی
کاهش لایههای چربی
افزایش تورفتگی استخوان شقیقه
به همین علت تزریق ژل در ناحیه شقیقه به افراد کمک میکند که بتوانند ظاهری جوانتر بهصورت خود بدهند. اما درصورتیکه تزریق کننده ژل تجربه لازم را نداشته یا از روش تزریق مناسبی استفاده نکند تزریق ژل در ناحیه شقیقه نیز مانند مناطق دیگر شامل خطرات و عواقبی است.
برخی از عوارض جانبی آن عبارتاند از:
مشکل در جویدن
کبودی، ورم و حساسیت موضعی
نکروز داخل شریانی (شریانهای سطحی شقیقه در این تزریق درخطر هستند)
عفونتهای پوستی
اثر تیندال (Tyndall)
مشکلات بیش اصلاحی (حجیم کردن بیشازحد یا نامتقارن)
نابینایی بالقوه (در اثر آمبولیزاسیون)
چگونه میتوان از بروز این عوارض و خطرات جلوگیری نمود؟
باید به این نکته توجه داشت که هر فیلری برای استفاده در هر ناحیهای از صورت مناسب نیست بلکه هرکدام از این فیلرها برای نواحی خاصی از صورت استفاده میشوند. همچنین هر تزریق کنندهای نمیتواند نتایج مطلوبی را به ارمغان بیاورد. پزشک معالج تزریق ژل باید موارد زیر را برای شما توضیح دهد:
به چه میزان از فیلر یا ژل تزریق استفاده میکنند.
از چه نوع محصولات فیلری و در کدام ناحیه تزریق را انجام میدهد.
نتایج تزریق ژل چگونه خواهد بود و شامل چه خطراتی است.
در چند جلسه دوره درمانی خود را تکمیل میکنند.
اگر عوارض جانبی رخ دهند چگونه میتواند آنها درمان کند.
آیا تزریق ژل در نواحی موردنظر میتواند شمارا به نتایج دلخواه برساند یا خیر.